Entusiastiske fuglekiggere. Foto: Signe Steffensen

Entusiastiske fuglekiggere. Foto: Signe Steffensen

Yderst sjælden fugl er flyttet ind i Vaserne

Ornitologer i massevis valfarter i øjeblikket til Vaserne, hvor den sjældne fugl dværgrørvagtel er set

Af
Anne Dahl Kristensen

For et par uger siden kunne vi her i Rudersdal Avis fortælle, at Nattergalen var tilbage i Vaserne efter flere års fravær. Det skabte stor begejstring blandt flere læsere, og nu lader det til, at endnu en sjælden gæst er flyttet ind i Vaserne.

Vi modtager her på redaktionen flere henvendelser om, at det tilsyneladende er den såkaldte dværgrørvagtel, som i øjeblikket kan opleves i den lokale natur.

I hvert fald har der i de seneste dage været et større opbud af ornitologer og andre fugleglade mennesker, som i de tidlige morgentimer har stillet sig op med kamera for at forevige den sjældne fugl og dens sang. Nærmere betegnet holder de til på Vasestien ved Bistruprenden.

Og ganske rigtigt. Søger man på hjemmesiden netfugl.dk, kan man se, at der er kommet flere indberetninger fra folk, der i de seneste dage har set fuglen i Vaserne.

Et sjældent syn i Danmark

Dværgrørvagtelen er en sjælden art i Danmark. En læser skriver således til os:

"Dværgrørvagtel er fundet mindre end 20 gange i Danmark, mindre end fem gange på Sjælland, og aldrig tidligere i Rudersdal Kommune. Men de fleste gange har man kun hørt den. I Vaserne opholder fuglen sig få meter fra en offentlig sti, hvilket gør den meget nem at opleve."

Hos Dansk Ornitologisk Forening er man også opmærksom på det sjældne syn.

"Dværgrørvagtelen er absolut en sjældenhed. Normalt ser man den kun med års mellemrum her i Danmark. Den er i alt set 16-17 gange i Danmark. Det er sket 10 gange siden årtusindskiftet, og sidste gang vi så den var i 2015," fortæller Knud Flensted, der er biolog hos Dansk Ornitologisk Forening.

Stor oplevelse

Dværgrørvagtelen er en lille sumpfugl, som opholder sig mest mellem sivene. Den er på størrelse med en stær, og den er mest aktiv om natten og morgenen fra kl. 4.00. Så man skal stå tidligt op, hvis man opleve den sjældne fugl ved selvsyn.

"Normalt hører man den ofte kun kalde, men i Vaserne har den gået tæt på stien, så det har været en stor oplevelse for de hundredvis af mennesker, der har været forbi og som har kunnet se den," fortæller Knud Flensted.

De fugleglade borgere, som vi mødte på vores tur i Vaserne kunne desuden også fortælle, at det er en han-fugl, der er i området. Den kalder efter en mage i håb om, at der er en hun, der trækker forbi og hører ham.

Publiceret 15 June 2019 11:00