"Det er ikke så voldsomt, så vi kan sagtens håndtere det inden for budgettet," siger borgmester Jens Ive om stigningen i 2019 på det specialiserede område.

Kommunen har styr på det specialiserede område

Børn og voksne med særlige behov kostede sidste år kommunen 40 mio. kroner mere end budgetteret. Det har man garderet sig imod i år og de næste tre år. I år er man kun 6-8 mio. kroner bagud.

Af
Lars Schmidt

I Lyngby-Taarbæk Kommune kæmper embedsfolk og lokalpolitikere lige nu i sommervarmen for at dæmme op for en voldsom stigning på det specialiserede område, området for børn og voksne med særlige behov.

'Dæmme op for' er en underdrivelse.

For i Rudersdals nabokommune er man i gang med en decideret spareøvelse, hvor der skal findes 65 mio. kroner på indeværende års budget, fordi udgifterne er steget meget mere, end man regnede med. Og fordi der ikke følger finansiering med fra statens side.

I Rudersdal Kommune kan politikere og embedsværk slappe lidt mere af. For den stigning på det specialiserede område, som især var mærkbar sidste år, hvor dere skulle finde to gange 20 mio. kroner for at dække opdriften på både børne- og voksenområdet, har man dæmmet op for.

Stigningen i år er der, men den er til at overskue, for den er kun på seks til otte mio. kroner, oplyser borgmester Jens Ive (V) til Rudersdal Avis. Og dét beløb sender ikke kommunen ud i en sparerunde, understreger han over for avisen.

36 mio. ekstra i budgettet

Fra Rudersdal Kommunes side har man - for at være på forkant - tænkt sig at lægge 36 mio. kroner ekstra ind i budgetperioden 2020-23 for at dække de stigende udgifter på det specialiserede område.

"Det er et smertensbarn for alle os kommuner med det specialiserede område, som udfordrer rigtig, rigtig meget og som er voldsomt underfinansieret fra statens side," siger Jens Ive til Rudersdal Avis:

"I det budgetoplæg, vi præsenterede for kommunalbestyrelsen i sidste uge, indarbejder vi i næste budgetperiode 36 mio. kroner mere fra 2020-23 for at kunne dække udgifterne. Det ser ud til, at vi har knækket stigningen, men det er ikke det samme som, at der er kommet et fald," understreger han.

Forskellige indsatser

De seneste år har Rudersdal Kommune fået sig nogle halvstore forskrækkelser, fordi udgifterne stak af. Derfor har man sat forskellige indsatser i gang, forklarer borgmesteren:

"De voksne med særlige behov udfordrer os ikke lige så meget som børnene. Vi havde en voldsom kamp på det opmråde for et par år siden. Det er en af grundene til, at vi lagde social-, sundhed- og ældreområderne sammen til én organisation, så man som voksen kun hører under ét område. Vi vil se indsatsen hele vejen rundt. Og vi har fået ansat medarbejdere, der har fokus på det specialiserede område," siger Jens Ive:

"Vi gør en lang række ting for at få omkostningerne til at bremse op - uden at det kommer til at skade de, der har særlige behov. Og vi holder øje med udviklingen i udgifterne. Vi kommer hele tiden med orienteringer til børn og skoleudvalget," fortæller borgmesteren og pointerer:

"Vi er udfordret i år også. Det er seks-otte mio. kroner mere end, hvad vi har sat af i budgettet. Det er ikke så voldsomt, så vi kan sagtens håndtere det inden for budgettet."

Publiceret 26 June 2019 11:00