Jesper Gundborg har brugt det seneste år på vandet sammen med sin familie. Til august vender han hjem og bliver samtidig ny formand for Birkerød Sejlklub. Pressefoto

Jesper Gundborg har brugt det seneste år på vandet sammen med sin familie. Til august vender han hjem og bliver samtidig ny formand for Birkerød Sejlklub. Pressefoto

Erfaren sejler overtager roret i Birkerød Sejlklub

Jesper Gundborg er ny formand for Birkerød Sejlklub

Til august vender Jesper Gundborg hjem fra mere end et års langturssejlads med familien langs Europas kyster.

Ruten er gået hele vejen gennem Marokko, De Kanariske Øer, Madeira og Azorerne. Hjemturen går til Irland og igennem den Caledoniske kanal i Skotland før far, mor og tre børn får Kronborg om styrbord til august.

Fra Furesøen til Fuerteventura

Hele familien har altid været tæt knyttet til Furesøen og Birkerød Sejlklub. Da de for nogle år siden tog en beslutningen om at rive et år ud af den hårdt pressede kalender, vidste de også godt, at Furesøen nok var for lille, hvis de virkelig skulle ud og opleve noget nyt som familie.

Beslutningen om at tage det store skridt var den sværeste del. Planlægningen derefter var selvfølgelig hård, lang og knap så eksotisk som mange måske forestiller sig, fortæller Jesper Gundborg i en pressemeddelelse.

Ved afgang fra Vedbæk Havn i starten af juli sidste år havde familien brugt alt fokus på forberedelserne frem for at sidde og drømme over et søkort fra sydlige himmelstrøg. Derfor var selve ruten ikke nøje planlagt ved afgang.

"Vi havde simpelthen haft for travlt med to fuldtidsjobs, udlejning af hus, planlægning af skolegang for tre børn og ikke mindst klargøre båden til både sikkerheds- og komfort-mæssigt at kunne huse os alle fem i et års tid i alt slags vejr - og stadig føles som et hjem," udtaler Jesper.

Det snart et år lange eventyr har budt på bunkevis af oplevelser, både til havs, men ikke mindst de mange steder, der er besøgt, har gjort store indtryk.

"Det er svært at nævne nogle oplevelser fremfor andre, men det er nok netop den store forskellighed og mangfoldighed, som har gjort størst indtryk. For hvordan kan man sammenligne de hyggelige kanaler i Holland med at fange en kæmpe tun i Biscayen eller spise mad i en medina i Marokko. For slet ikke at tale om de oplevelser som naturligt følger med, når historieundervisningen er henvist til et besøg på D-dags strandene, engelsk bliver lært ved at besøge en katolsk skole i Gibraltar og idræt består af dykning på de kanariske øer," fortsætter Jesper og fortsætter:

"Undervejs er jeg blevet fascineret af de mange små lokale sejlklubber, som på hver deres måde og ambitionsniveau tilbyder oplevelser til havs, hyggeligt samvær og for nogle også sportslige udfordringer.

Langt de fleste drives uden store midler og flotte bygninger, men med åbne arme og et stort ønske om at bidrage til lokalsamfundet."

Da Jesper undervejs blev spurgt, om han havde lyst til at overtage formandskabet i den lokale Birkerød Sejlklub krævede det ikke megen betænkningstid, før han sagde ja.

"Jeg håber meget, at jeg i min rolle som formand for vores sejlklubben kan være med til at hejse flaget for, at vores sejlklub netop er sådan en forening med åbne arme, hvor alle er velkomne uanset om man kommer for at nyde solnedgangen ved grillen, sejle en tur på Furesøen eller træne til det næste OL."

Alsidig klub

Når Jesper igen kommer i danske farvande, vil han overtage formandsposten fra den mangeårige formand Torben Lapp, som fortsætter i en aktiv rolle i bestyrelsen.

"Efter mere end 13 år som formand er det på tide at nye kræfter kommer til. Og hvem er mere passende end Jesper, som har sejlet på Furesøen siden barnsben, har familie der sejler, og nu altså har været rundt i verden og set, hvordan andre kan drive sejlklubber," siger Torben Lapp.

I Birkerød sejlklub er det muligt for alle, både voksne og børn, at lære at sejle eller deltage i kapsejladser i klubbens både. Dette er unikt for den lille sejlklub ved Furesøen og gør det muligt at prøve sig frem med forskellige kølbåde og jolletyper, inden man måske tager springet og køber sin egen båd.

Publiceret 07 July 2019 11:00