I Lukashuset arbejder personalet med at have fokus på livskvalitet på trods af sygdom samt at forsøge at genetablere en form for hverdag, hvor selv små forandringer har afgørende betydning. Pressefoto: Rune Hansen

I Lukashuset arbejder personalet med at have fokus på livskvalitet på trods af sygdom samt at forsøge at genetablere en form for hverdag, hvor selv små forandringer har afgørende betydning. Pressefoto: Rune Hansen

PYT-bogen genudgives: Har foreløbig indsamlet 150.000 kr. til børne- og ungdomshospice

Et simpelt boginitiativ har vokset sig stort, og pengene fra det velgørende formål gør en forskel for alvorligt syge børn i Lukashuset

Af
Anne Dahl Kristensen

"Det er en ret enestående præstation, når vi tager i betragtning, at det begyndte som en enkelt privatpersons initiativ," konstaterer Nanette Quistorff, der er afdelingssygeplejerske og daglig leder af Lukashuset, der er et børne-og ungdomshospice i Hellerup.

Kommentaren vedrører det bogprojekt, som Henrik Høyer-Hansen fra Holte påbegyndte sidste år. Et projekt, som foreløbig har resulteret i et overskud på 150.000 kr., der går direkte til Lukashuset.

"Vi er så heldige at modtage mange private bidrag på 5.000 -7.000 kr., men et bidrag fra en privatperson i denne størrelsesorden er bestemt ikke noget, som vi ser hver dag," fortsætter Nanette Quistorff.

Ambitionerne vokser

Projektet tog sin begyndelse tilbage i foråret 2018. Dengang fik Henrik Høyer-Hansen ideen til PYT-bogen, som meget basalt indeholder 75 ordsprog, der alle har det samme budskab til fælles. Nemlig at man indimellem skal kunne sige 'pyt' til de ting, der i virkeligheden ikke betyder det store. Eksempelvis når cyklen er punkteret, eller den væltede kop saftevand eller rødvin efterlader en plet på gulvtæppet.

"Det er jo ikke et videnskabeligt værk, men det er tænkt som en folkelig oplevelse. Det er et forsøg på at gøre mennesket og verden bedre. Det handler om, at man lærer at sige 'pyt' og ikke altid tager tingene så tungt," fortalte Henrik Høyer-Hansen ved udgivelsen af bogen.

"Men man skal selvfølgelig forstå ordet 'pyt' rigtigt. For det betyder absolut ikke, at man skal være ligeglad med tingene. Det handler om, at man ikke skal give sig selv unødige bekymringer. Hvis sønnen laver en bule i bilen, så siger jeg pyt, for sket er sket, og det er ikke en tilstand, som jeg kan gøre noget ved - udover at køre bilen på værksted. På den måde mener jeg, at det lille ord 'pyt' kan være med til at gøre mennesket bedre," lød det videre fra Henrik Høyer-Hansen.

Ved udgivelsen af den lille bog, der fysisk ikke er større, end at den kan tages med i baglommen, var ambitionerne ikke store. Den blev skabt på baggrund af et frivilligt initiativ og var et lystbetonet hobbyprojekt fra Holteborgerens side.

Tanken var, at bogen skulle deles ud til venner og bekendte, og det overskud, som der eventuelt måtte opstå, skulle gå til Lukashuset.

Men bogen gjorde indtryk. Det første beskedne oplag på 25 bøger udviklede sig forholdsvis hurtigt til 1.000 solgte bøger fordelt over fem oplag. Dermed kunne Henrik Høyer-Hansen sidste år i september sende 30.000 kr. til Lukashuset.

Målet er 200.000 kr.

Ved juletid udgav forfatteren PYT-bogen i en særlig juleversion, og godt hjulpet på vej af den offentlige debat om selve ordet 'pyt', oplevede Henrik Høyer-Hansen endnu mere vind i sejlene.

Således kunne han donere 100.000 kr. til Lukashuset, da han i februar besluttede sig for at afslutte projektet. Det var i hvert fald planen dengang.

For efter flere opfordringer har Henrik Høyer-Hansen nu besluttet sig for at genudgive bogen. Den er i den forbindelse blev udvidet, så den nu består af 95 udvalgte guldkorn i form af diverse ordsprog, og samtidig er der udover de private donationer fra enkeltpersoner nu også gjort plads til deciderede sponsorer, som skyder penge i projektet.

Derfor er den samlede sum nu også nået op på 150.000 kr., og forfatteren har fået blod på tanden.

"Nu skal vi nå de 200.000 kr.," erklærer Henrik Høyer-Hansen.

"Jeg troede rent ud sagt, at markedet ville være mættet nu, men det er det tilsyneladende ikke. I begyndelsen tænkte jeg, at det ville være et lokalt projekt, men det har jo vist sig at være et dansk projekt," forklarer Henrik Høyer-Hansen og henviser til bogens udbredelse flere steder i Danmark samt i andre lande.

Mulighed for frihed

Hos Lukashuset sætter man selvsagt stor pris på Holteborgerens initiativ.

"Uden den slags initiativer havde Lukashuset ikke eksisteret. Og i dette tilfælde er det jo helt utroligt, hvad den lille, hjemmelavede bog har resulteret i," fortæller Nanette Quistorff.

Konkret betyder donationen på de foreløbig 150.000 kr. mulighed for et afbræk i en svær hverdag for de børn og familier, som er i kontakt med Lukashuset.

I Lukashuset, som indtil for nylig har været det eneste børnehospice i Danmark, er man i kontakt med børn, der er uhelbredeligt syge og lever med livstruende eller livsbegrænsende sygdom. Den lidelse og smerte, som de børn gennemgår, er ikke kun ubærlige for dem selv, men er også noget, der i høj grad påvirker hele familien omkring barnet.

Derfor har man i Lukashuset også fokus på hele familien og tilbyder hjælp på mange niveauer lige fra fysisk smertelindring til samtaler om de eksistentielle ting i livet.

Og i alt arbejde, der sker på stedet, handler det om at have fokus på livskvalitet på trods af sygdom samt at forsøge at genetablere en form for hverdag, hvor selv små forandringer har afgørende betydning.

"Vi arbejder med at se mulighederne frem for begrænsningerne. Det kan være et barn, der har et stort ønske om at prøve at køre motorcykel, som vi så finder en løsning på trods total fysisk afkræftelse. Eller det kan være at skabe fysiske rammer, der minder bare lidt om dem, man har hjemme hos sig selv," fortæller Nanette Quistorff og tilføjer:

"I den forbindelse er de donationer, vi modtager altafgørende, og pengene fra PYT-bogen er netop gået til at skabe den slags oplevelser for børn og deres familier."

Lukashuset åbnede tilbage i 2015, og i de første år er hovedparten af pengene til driften af stedet kommet via fondsmidler og private donationer. Men fra 2019 kom Lukashuset på finansloven, og det bliver nu fuldt ud finansieret af offentlige midler. Men det er vel at mærke kun driften, der finansieres offentligt. Stedet søger fortsat donationer til uddannelse af personale, konkrete projekter og indkøb af udstyr.

Publiceret 21 July 2019 11:00