Jens Ive (billede) fortæller, at en lempelig praksis omkring deling af fortrolige oplysninger nu strammes op. Det sker efter kritisk læserbrev. Arkivfoto

Jens Ive (billede) fortæller, at en lempelig praksis omkring deling af fortrolige oplysninger nu strammes op. Det sker efter kritisk læserbrev. Arkivfoto

Strid om fortrolige oplysninger fører til mere striks praksis

Praksis om deling af fortrolige oplysninger ændres efter læserbrev fra to kommunalbestyrelsesmedlemmer

Af
Mikkel Brøgger Petersen

POLITIK Borgmester Jens Ive (V) og formand for social- og sundhedsudvalget, Birgitte Scherning Povlsen (K), vil i fælleskab med forvaltningen vurdere, hvilke sager med fortrolige oplysninger, der skal forelægges social- og sundhedsudvalget.

Det skriver borgmesteren i en mail til de to medlemmer af social- og sundhedsudvalget, Poul Bach (S) og Mona Madsen (L), efter at disse to af borgmesteren er blevet beskyldt for at videregive fortrolige oplysninger i et læserbrev.

"Birgitte Schjerning Povlsen og jeg er imidlertid enige om, at vi sammen med forvaltningen i den kommende tid nøje vil vurdere, hvad der formelt ligger inden for henholdsvis Økonomiudvalgets og Social- og Sundhedsudvalgets ressortområder," skriver Jens Ive i en mail, som Rudersdal Avis er i besiddelse af.

De fortrolige oplysninger skulle være oplysningen om, at fem kommunalt ansatte plejehjemsmedarbejdere var blevet bortvist. Poul Bach og Mona Madsen nævnte det som et eksempel på "de mørke pletter", som er kritisable forhold på ældreområdet.

Skalten og valten

Poul Bach er dog stærkt kritisk over for beslutningen, som han ser som udemokratisk.

"De alene kan ikke træffe sådan en beslutning, det er op til kommunalbestyrelsen eller økonomiudvalget. Hvis en borgmester tror, at man kan skalte og valte med demokratiet, så er vi langt ude. Det er et helt klart brud på styrelsesloven, som giver kommunalbestyrelsesmedlemmer ret til indsigt i hvad som helst," siger Poul Bach og påpeger, at den kollektive straf rammer andre end Mona Madsen og ham.

"Skal de andre i udvalget straffes, fordi man mener, at man ikke kan give Mona og jeg fortrolige oplysninger. Så må man da tage snakken med os, men det gør man ikke," siger han og kalder det voksenmobning.

"I skoletiden kunne man få at vide, at det er din skyld, at klassen ikke får flødeboller. Nu er det Monas og min skyld, at udvalget ikke kan få fortrolige oplysninger. Så skal vi peges ud, så de andre kan se sig sure på os," siger han.

Borgmester Jens Ive erkender, at der fremover vil være mindre åbenhed. Det har dog været nødvendigt, mener han.

Slut med lempelig praksis

"Vi har haft en mere lempelig praksis, hvor vi har orienteret om sager, som hører under økonomiudvalget. Det har vi haft, fordi vi har haft forståelse for fortrolighed. Nu må vi mere nøje vurdere, hvad der hører under økonomiudvalget, og hvad vi skal oplyse fagudvalgene," siger han og tilføjer:

"Jeg respekterer, at kommunalbestyrelsesmedlemmer altid kan få fuld indsigt, men vi skal også være enige om, at når redegørelsen er givet, så er det fortroligt. Kommunalbestyrelsesmedlemmer kan dog bede om at få samme informationer som før, men det bliver i stedet givet på én-én-møder."

Publiceret 17 October 2019 11:45