Foreningen Bevar Høsterkøb Skole har været en tydelig og vedholdende stemme i debatten omkring den ny skolestruktur. Foto: Silja Kej Diemer.

Foreningen Bevar Høsterkøb Skole har været en tydelig og vedholdende stemme i debatten omkring den ny skolestruktur. Foto: Silja Kej Diemer.

Forældre: Tilliden er væk, men arbejdet fortsætter

Forældrene fra Høsterkøb Skole vil fortsat kæmpe for den bedste skole til deres børn. Men tilliden til det politiske flertal er væk efter en "uordentlig og uærlig" proces.

Af
Mikkel Svinth Rødgaard

Skolestruktur Forældre på tværs af Rudersdal Kommune har længe og vedholdende protesteret mod det forslag til en ny skolestruktur, som kommunalbestyrelsen nu har vedtaget. Den måske tydeligste forældregruppe i debatten har været fra Høsterkøb, som har organiseret sig i foreningen Bevar Høsterkøb Skole, som i skrivende stund tæller 515 aktive medlemmer.

Ditte Bruhn og Gertrud Kerrn-Jespersen er formand og næstformand for bestyrelsen i foreningen, og selvom den endelige beslutning, som blandt andet betyder, at Høsterkøb Skole skal lægges sammen med Sjælsøskolen, ikke kom bag på dem, så sidder skuffelsen alligevel dybt i dem begge. Men processen har også styrket en i forvejen stærk ånd omkring skolen.

"Det har været en meget lang proces. Men det har også været en proces, hvor der er blevet fortalt rigtigt mange gode og rørende fortællinger fra rigtig mange forældre om Høsterkøb Skole. Forældreengagementet er meget stort omkring vores skole, og det vil vi selvfølgelig fortsat bruge til at arbejde for den bedst mulige skole til vores børn," siger Ditte Bruhn, som fortsætter:

"Det har også været en proces, som vidner om, at forældrene har rigtig mange ressourcer og kompetencer. Tænk hvilken folkeskole, vi kunne skabe, hvis vi gjorde det sammen. Men det kræver jo også, at politikerne er med på at gå ind i et samarbejde med os og faktisk lytte til forældrene. De har i stedet valgt at gennemføre en proces, som helt tydeligt har været en halvandet år lang skueproces," siger hun.

Samarbejde bygger på tillid

Formanden for Børne- og Skoleudvalget, Daniel E. Hansen (V) opfordrede i sin forelæggelsestale til den endelige behandling af skolestrukturen i kommunalbestyrelsen om, at stridsøkserne skulle begraves i forhold til det videre arbejde. Det bliver tilsyneladende ikke helt ligetil, for relationen mellem det politiske flertal og forældrene har lidt et alvorligt knæk:

"Du kan ikke først invitere til dialog og så tage høreværn på og sige til folk, at du ikke vil lytte til dem. Du kan heller ikke fortælle dem, at vi laver "fake news" (hvilket borgmester Jens Ive (V) blev citeret for i Ekstra Bladet, red.), når vi i stedet bare har kigget dybt i tallene og kommet med en række lødige argumenter og spørgsmål til de fejl, som har været i deres materiale, og så bagefter sige, at ”nu skal vi begrave stridsøkserne og gøre tingene sammen.” Et samarbejde bygger jo på tillid. Hvordan skal forældrene i Rudersdal Kommune have tillid til borgmesteren og formanden for Børne- og Skoleudvalget efter sådan en omgang her," spørger Gertrud Kerrn-Jespersen retorisk.

Bestyrelsen i Foreningen Bevar Høsterkøb Skoles formål er at kæmpe for, at deres børn får den bedst mulige skolegang, og det arbejde vil fortsætte:

"Vi er til for at skabe en god skole for vores børn, og det er det, vi arbejder for, og det kommer vi også til at gøre i relation til samarbejdet med Sjælsøskolen.

Men i lighed med hvad borgmesteren mente i 2016, så mener vi fortsat, at du skaber den bedste skole med en stærk lokal ledelse og en lokal skolebestyrelse og det kommer vi selvfølgelig til fortsat at arbejde for frem mod valget i 2021," siger Gertrud Kerrn-Jespersen.

Vil fortsætte kritikken

Men det betyder ikke, at politikerne bliver tilgivet for den måde, de har håndteret hele processen på.

"Vi vil selvfølgelig blive ved at dele vores kritik af de metoder, som er blevet anvendt i den her beslutning.

Man har inviteret skolebestyrelser og borgere til dialog uden at lytte og forholde sig til de input, der er givet, og man har gennemført den største reform af strukturen i kommunen siden kommunesammenlægningen på et fejlbehæftet og misvisende grundlag. Det har været en et år lang skueproces, og det handler grundlæggende om demokrati i vores kommune," siger Ditte Bruhn, formand for bestyrelsen i Foreningen Bevar Høsterkøb Skole.

Publiceret 06 November 2019 11:45