Gymnasieveninderne Marie Holmer, tv, og Christina Foss har produceret bæredygtige og sprøjtefri blomster i Vildevioler de seneste fire år.

Gymnasieveninderne Marie Holmer, tv, og Christina Foss har produceret bæredygtige og sprøjtefri blomster i Vildevioler de seneste fire år. Foto: Euroflorist

Økologiske blomsterbønder: Vi er få men bliver flere

Marie Holmer og Christina Foss har i fire år dyrket økologiske blomster i Birkerød - udfordringen er prisforskellen

Af
Fred Jacobsen

For fire år siden besluttede gymnasieveninderne Marie Holmer og Christina Foss at realisere deres drøm om at producere økologiske blomster. De er blandt pionererne på et område, der er i vækst. Ikke eksplosivt, men det vokser.

"Der er 10-15 producenter i Danmark, der har vist interesse i at følge i vores fodspor. Det er en motivation for os," siger Marie Holmer, der ud over at drive Vildevioler sammen med Christina Foss med marker i Birkerød, også er formand for en nystiftet brancheforening for økologiske blomsterproducenter. Foreningen har otte medlemmer og nogle 'boblere' fordelt på Sjælland, Samsø, Jylland, Tåsinge og Fyn.

Også på kundesiden er efterspørgslen efter økologiske blomster stigende, både fra private, virksomheder og blomsterbutikker der ønsker at aftage blomsterne engros.

Høj pris, lav efterspørgsel

"Vi oplever at der hvert år kommer flere producenter af økologiske blomster. Det er helt klart en bevægelse, der er igang. Der er også en del blomsterbutikker der efterhånden gerne vil købe vores blomster. Men det er svært for os at leve af at sælge vores blomster engros", fortæller Marie Holmer. En af årsagerne er prisen.

"Når vi sælger direkte til private og virksomheder er vores priser sammenlignelige med andre high-end blomsterforretningers. Men vores engrospriser er cirka 20 procent højere end prisen på industrielt producerede blomster fra udlandet. Og margenen for blomsterhandlerne er lille. Kunderne er i sidste ende nødt til at betale mere for spritfriske lokale blomster uden rester af sprøjtemidler," forklarer Marie Holmer.

Hun er som Charlotte Bagge fra Flora Nordica i Rungsted bevidst om, at arbejdsmiljøet ud over bæredygtighed spiller en stor rolle.

"Blomster fra Afrika bliver dyrket med rigtig mange forskellige sprøjtemidler. Der er i gennemsnit ti forskellige sprøjtemidler på en buket, man køber hos blomsterhandleren. Det er et helt ureguleret område," oplyser hun og svarer sådan på spørgsmålet til, hvorfor det er sådan:

"Vi skal jo ikke spise dem."

Marie Holmer har selv en baggrund som biolog og Christina Foss som miljøplanlægger, og oplyser, at reglerne for økologiske blomsterproduktion følger dem for fødevarer. Det vil sige, at der ikke bruges sprøjtemidler eller kunstgødning i produktionen.

Kort sæson

En af udfordringer er den korte sæson. For i modsætning til masseproduktionen i Holland i vinteropvarmede drivhuse eller i Afrika under gavmilde klimatiske forhold, er der kun en dyrkningssæson på fem måneder for økologerne. Og en haglbyge om sommeren kan give voldsomme indhug i udbyttet.

"Så vi kæmper for at få mest muligt ud af blomsterbedene i den korte sæson," lyder det fra Marie Holmer, der drømmer om at udvide produktionen med et væksthus, der naturligvis skal drives bæredygtigt.

Publiceret 08 November 2019 08:00