Ørsted er i fuld gang med at udskifte gadelys for Rudersdal Kommune. Nu kommer der LED-pærer i lamperne. Pressefoto

Ørsted er i fuld gang med at udskifte gadelys for Rudersdal Kommune. Nu kommer der LED-pærer i lamperne. Pressefoto

Fuld fart på nyt gadelys

Ørsted er i fuld gang med at udskifte gadelys for Rudersdal Kommune

Energi Rudersdal Kommune sætter nu fuld fart på at udskifte gammelt gadelys til ny LED-teknik, som giver et bedre lys og er billigere i drift.

Frem til udgangen af året udskifter Rudersdal Kommune cirka 4.200 lyskilder til LED-pærer, som er bedre og billigere i drift. Næste år skiftes yderligere 4.400 lyskilder. Projektet afsluttes ved, at cirka 300 parklamper i kommunens bycentre og cirka 400 gadelamper på kommunens større veje udskiftes til moderne LED lamper.

Det samlede antal gadelamper i kommunen er på 12.500. Heraf er omkring 2.500 allerede blevet erstattet af energieffektive LED-gadelamper.

"Når kommunen er færdig med det samlede projekt, er 95 procent af alle lyskilder udskiftet til lys, som er langt billigere, mere effektivt og holdbart. Dertil kommer en reduktion af CO2-udledningen, da de nye lyskilder bruger mindre strøm. Udskiftningen af de cirka 9.500 lyskilder giver en samlet CO2-besparelse på 241 tons pr. år," skriver Rudersdal Kommune.

Tjent hjem på otte år

"Jeg er glad for, at vi oven i de øvrige nytteværdier også kan bidrage med en CO2-gevinst," siger Court Møller, formand for Miljø- og Teknikudvalget og fortsætter:

"I forvejen gør vi en stor indsats for at reducere CO2-udledningen i vores bygninger, og udskiftningen af gadelys er endnu et element i den grønne omstilling.

De 95 procent af alle lyskilder omfatter alt det såkaldt "energitunge" lys, det vil sige lys på veje og pladser. De sidste fem procent er det mindre energitunge lys i tunneler, under broanlæg, på trapper med mere. Dette lys indgår ikke i moderniseringsprojektet, men lyset udskiftes, når anlæggene skal renoveres.

Projektet for modernisering af kommunens gadelys koster cirka 32 millioner kroner. Den årlige energibesparelse betyder, at investeringen er tjent hjem efter cirka otte år.

Publiceret 19 November 2019 10:30