Marianne Kjøge og Jesper Christensen puster liv i Birlerød Hovedgade med kreative indfald og hjemmelavet fastfood.

Marianne Kjøge og Jesper Christensen puster liv i Birlerød Hovedgade med kreative indfald og hjemmelavet fastfood.

Birkegrillen spreder varme i Birkerød Hovedgade i en kold tid

Birkerød Hovedgades legendariske pølsevogn er i løbet af få måneder omdannet til et kreativt samlingspunkt og en hip udendørs cafe

Af
Signe Steffensen

Kulturvogn En gammel pølsevogn, masser af knofedt, kulørte lamper, en bunke halmballer og masser af passion. For enden af Birkerød Hovedgade ligger en lille oase inspireret af sommerlandets strandbarer. Men Birkegrillen vil være meget mere end en sæsonvare.

Ved et af bordene sidder tre teenagepiger og spiller kort. Tæpper og varmelamper sørger for, at det selv på en kold efterårsdag som denne er muligt at dyrke lidt udeliv.

Lisa, Selma og Lena har liget fået fri fra gymnasiet, og de har i den grad taget det nye samlingssted til sig. Ligesom pensionister får de rabat på frokosten.

Rygtet om Jesper Christensens hjemmelavede burgere og legendariske flæskestegssandwich har allerede givet Birkegrillen masser af medvind. Men det der for alvor har gjort stedet til byens samtaleemne, er deres store engagement i bymidten.

Drager og skattejagt

I efterårsferien sendte de flere hundrede børn på skattejagt i rundt i byen. Der har været weekendværksteder, hvor man kunne kreere sin egen blomsterkrans eller bygge drager og her op til Halloween har man kunnet skære sin egen græskarmand.

Det er en klar strategi, at Birkegrillen skal være meget mere end et sted at få stillet sin sult, for de er overbevist om, at hvis de tænker på at være alt muligt andet end flæskesteg og brugere, så overlever de også på den lange bane.

Tankene er at de ska være et minikulturhus. Og selvom stemningen af sommer og strandbars stemning efterhånden er presset af dalende temperaturer, så er idebanken brandvarm.

Så nu hvor julen efterhånden nærmer sig, så er der masser af initiativer i støbeskeen. Jesper Christensen er klar til at bage stakkevis af hjemmelavede æbleskiver og der er planer om at etablere et ”Julemandens værksted i Birkegrillens krea-hjørne, hvor man fra midten af november og hver weekend frem til jul kan lave julepynt, klippe hjerter, binde adventskranse eller lave en helt personlig gave til far eller mor.

Birkerød i hjertet

Det er to inkarnerede Birkerødborgere, der er omdrejningspunktet i Birkegrillen. Jesper Christensen står for maden, mens Marianne Kjøge står for alt det kreative omkring Birkegrillen. Hun er oprindeligt uddannet blomsterbinder fa Hesselbæk gård og siden håndarbejdslærer. I 5-6 år var hun ansat på fritidsklubben Den Gule Drage, og noget af det hun syntes er så hyggeligt ved at være i Birkegrillen er alle de børn hun har arbejdet med igennem årene, som nu kigger forbi.

Så kombination af det udadvendte og det kreative er lige hende og så elsker hun Birkerød og synes det er sjovt, at hun f.eks. med skattejagten kan være med til at sende børnene rundt til alle de små hyggelige oaser, der ligger i bymidten, som er ukendt for mange.

Samlingspunkt

Ideen er, at Birkegrillen skal være et samlingspunkt, hvor man kommer hinanden ved. Jesper Christensen har selv bygget det hele og bordene er designet, så man kan side flere familier ved samme bord. Det er nemlig en sidegevinst, hvis gæsterne falder i snak med hinanden. Der er også masser af spil og bøger, og Jesper Christensen bliver glad, når han ser mor og barn få et slag kort, mens de venter på maden.

Foreløbigt har de fået fantastisk gode tilbagemeldinger på både mad og initiativer, og de kvitterer med at inviterer til ”Musik på grillen” de to kommende lørdage i november.

Birkegrillen, Birkerød Hovedgade 22.

Musik

Musik på Birkegrillen i november

Lørdag d. 9. November kl. 12-14:00 vækker Tormod og Doctor Diallo Birkerød til live med fængende reggaerytmer og dans for små og voksne. Bløde booms og beats bringer varme om hjertet på en kølig vintereftermiddag.

Lørdag d. 16. November står den op jazz med Skov Roar Rifbjerg trio.

Begge lørdage bliver der serveret lækre grillede pølser til minde om Birkegrillens tidligere dage som pølsevogn.

Publiceret 20 November 2019 13:04